scutece.info

Най-маниашките неща от нета

5 хитрини, с които да удължим капацитета на автомобилния акумулатор

5 хитрини, с които да удължим капацитета на автомобилния акумулатор

Всяко устройство има ограничен живот, с това е трудно да се борим, но все пак има какво да сторим, за да удължим капацитета му

Има редица фактори, които въздействат върху продължителността на живота на видовете акумулатори за автомобили. Ако заложим на правилна експлоатация и поддръжка, ще бъдем приятно изненадани да научим, че сме успели да увеличим времето за използване на капацитета му.

Какво се иска от нас? Употреба, съгласно инструкциите на производителите, коректно зареждане, съобразяване с температурите навън и редица други фактори, на които ще се спрем в следващите редове. 

Вашият автомобил обича да е в движение

Чували ли сте, че една кола, която не се кара, обикновено се разваля? Всъщност това не е поверие, а основателна причина, водеща до различни технически ситуации.

Това с пълна сила се отнася до акумулатора, в който протичат химически процеси и той се разрежда непрекъснато. Ако сме в движение с автомобила, той се зарежда и се поддържа в пълноценна форма.

Стоп на излишните вибрации

Отличното закрепване на автомобила е ключово изискване за неговата стабилност и предотвратяване на повреди. Прекалено силните вибрации могат да създадат проблеми за вътрешните компоненти, което да сведе значително и потенциала на акумулатора.

Ходете пеш на близки разстояния

Съветът да повишите своята активност е полезен в две посоки – веднъж за вашата физическа форма, втори път за батерията ви.

Не е удачно винаги да се качваме на колата за кратки маршрути, защото по този начин акумулаторът не успява да се зареди в пълна степен от работата на двигателя. Това води до отслабването му и съкращаването на живота му.

Внимателно почистване

Ангажиментите ви по чистотата на колата не приключват със седмичното посещение на автомивка. Правете периодични огледи за натрупването на прахови частици и замърсявания в електролита на акумулатора. Забърсвайте го при нужда с парцал, потопен в дестилирана вода, а където е труднодостъпно – може да използвате и конец.

Запознайте се подробно с вашия модел, за да знаете докъде може да се простира намесата ви, вслушвайки се в съветите на професионалистите.

Проверка при паркиране

Когато изключите двигателя на колата, време е да проверите дали не сте забравили пуснати светлините или друг консуматор на енергия. Разбира се, повечето съвременни модели вече са снабдени с опция да спират подаването на ток към тях, но за някои все още важи препоръката да го извършваме самите ние. Обърнете внимание и къде сте паркирали – дали не е прекалено висока температурата и нагряването. Предпочитайте сянката и местата, където горещината няма да създаде проблем за акумулаторните батерии.

Back to top