scutece.info

Най-маниашките неща от нета

Бирфест сезонът

Бирфест сезонът

“В един ден има 24 часа, в една каса има 24 бири. Съвпадение ли е?” – Стивън Райт

Есента е сезонът, който истинските ценители свързват с бирените фестивали. Обикновено думата „бирфест” асоциираме с промишлено количество бира, специални деликатеси и силни емоции. При това цялата показна забава се развива на фона на местни музикални изпълнения. Събитията често са подходящи за цялото семейство, тъй като включват атракции и лакомства за малчуганите. Тържеството е разпространено по цял свят – от България до Китай, но сега ще ви запозная с фестивалите, които нямат нужда от представяне.

Както се казва: ще бъде грях да не започна с Октоберфест. Провежда се в Мюнхен, Германия и е безспорен притежател на челната позиция. Въпреки наименованието си фестивалът започва в края на месец Септември, а самата традиция се заражда през далечната 1810 година. Разказват, че крал Лудвиг l го провъзгласява за национален празник по повод сватбата си с принцеса Тереза. Местните жители се влюбват в тържеството и с течение на времето се превръща в ежегоден фестивал, радващ се на вниманието на милиони туристи. Тези в чиито планове фигурира “Октоберфеста”, ще могат да се докоснат изцяло до духа на събитието, обличайки се в традиционни народни носии.

Без излишни отклонения продължаваме към Големият Лондонски бирен фест. С лекота може да надхвърли очакванията и на най-прочутия бираджия. Асортиментът му включва пшенична бира с подправки и билки, както и редица слабо алкохолни марки. Символът на фестивала е шумерската богиня Нинкаши, под чието покровителство се е варила бирата преди 40 века. До тук с градските легенди, заредете се с добро настроение и разбира се – живата музика и атракциите са неизбежни.

Сред фаворитите несъмнено намира своето място и Белгийският бирен уикенд. През месец Септември любителите на местната кехлибарена течност могат да и се насладят. Интересното е, че въпреки дълготрайната си продължителност от един ден, питието печели много почитатели.

На няколко промила разстояние е Великият бирен фест в Денвър. Доказан Гинес-рекордьор, предлагащ най-много видове от любимото ви питие.

Но както обичам да се изразявам – не количеството, а качеството е от значение. Ако сте съгласни с мен – Амстердам, Холандия е вашата цел, към която се ориентират и търсачите на редки вкусове.

В речника ми фигурира само една подходяща дума за финал, така че „Наздраве, приятели”.

Автор: Илина Петрова

Leave a Reply

Back to top