scutece.info

Най-маниашките неща от нета

Как да повием бебето, за да спи по-спокойно и по-дълго?

Как да повием бебето, за да спи по-спокойно и по-дълго?

Напоследък се завръщат някои класически методи и практики при отглеждането на бебета и деца. Не говорим за неща от преди векове, а за изпитани методи от нашите майки и баби. В тази статия ще говорим за класическото повиване с тензухени или бархетни пелени.

Спомням си преди трийсетина години, когато се роди по-малкия ми брат. Тогава майки ми ме научи да го повивам с пелени, защото тогава не се ползваха пелени за еднократна употреба. Първите няколко пъти ми се стори адски трудно и дори невъзможно. След малко практика и наблюдения обаче нещата изглеждат лесни и логични. Само за ден два можех да повивам малкото бебе по няколко пъти дневно.

Предимства на повиването с тензухени пелени.
Първо трябва да уточним, че тензуха е нежна и мека материя направена от 100% памучен плат. Тензух може да си закупите и сега от доста места в България, както онлайн така и по магазините.
Повиването със стандартни пелени от тензух е преминало тестовете на времето и се е доказало като най-удобното и приятното за новороденото. Тензуха е напълно съвместим и практичен за изработка на пелени по стандартен или ваш размер, но най-голямото му предимство, е че е изключително приятен и неалергичен за детската кожа.
Пелена от тензух може да бъде закупена както с клачиске размер, така и според вашите изисквания за размер.

Защо стандартното повиване е толкова важно
Първите няколко месеца от живота на бебето са изключително важни за адаптацията и свикването на малкото същество с обстоятелствата около него. Според това как го свикнете да го повивате, така ще протече и остатъка от този период. Повиването с тензух може много да улесни както родителите така и да допринесе за успокояването на бебето в първите етапи от живота му. Тук не говорим обаче за онзи вид бабешкото повиване, чиято цел е по-скоро изправяне на краката. Този стегнат навит повой не се препоръчва от медицината, понеже може да доведе до луксация на нежните бебешки стави, а това да доведе до много проблеми и главоболия.

Целта на повиванато с тензух е за да се пресъздаде и имитира средата и сигурността, която бебето е имало в утробата на своята майка. Повиването по този начин спира хаотичното махане с ръчички насам натам и не позволява на новородените да се стряскат без причина. Различни научни изследвания в тази област са доказали, че ако се повият така, бебета спят по-спокойно и по-продължително, най-вече ако са легнали по гръб. Счита се също, че повиването с тензухени пелени по класическия способ намалява и риска от настъпване на т. нар. “синдром на внезапна бебешка смърт”, тъй като новородените, повити така спят по-спокойно, но също така и по-леко. Което означава, че при стряскане, ще се събудят по-бързо и лесно.

Пелените от тензух или бархет са удобен материал както за класическото и всеизвестно повиване на цялото тяло, така и за по-лесния, но отново ефективен вариант за повиване само ръцете на бебето с направена на подобие на триъгълник пелена. И при двата вида пелените са достатъчно тънки. По този начин няма да се получи прегряване, и тензуха е достатъчно мек, за да може материята да бъде в продължителен контакт с нежната бебешка кожа.

Първото повиване на новите родители може да е малко стресиращо, и ако не направите няколко първоначални тренировки със спокойно бебе (най-добре сутрин, когато се е наспало и не е гладно), може да не успеете да постигнете желания успокоителен ефект. Класическо повиване на бебето можете да видите на тази страница: https://www.verywell.com/how-to-swaddle-an-infant-2761629
Изпробвано – ако бебето се освобождава прекалено бързо, можете да сгънете на триъгълник друга пелена и да завържете още веднъж с нея ръцете му.
Успех!

Leave a Reply

Back to top