Основни неща за демонтаж на бойлера, които трябва да знаем

Демонтаж на бойлер

Българите често питат „Не мога ли сам … ?” за почти всичко. Това е нещо като национална черта от всичко разбираме и всичко можем да направим сами. Сами си сглобяваме компютър, сами поправяме бойлера, сами ръчкаме през уикенда нещо под колата, сами правим вътрешни ремонти. Изобщо българина е специалист по всичко и най-вече футбол и политика.

Сега обаче да поговорим за домашния бойлер и нещо по конкретно като демонтаж на това чудо. На пръв поглед изглежда лесна работа, но дали е така? Стандартната цена в момента за монтаж или демонтаж на бойлер от специалист по ВиК е между 40 и 60 лв. Цената за монтаж на проточен бойлер е горе долу в същия диапазон в зависимост от фирмата изпълнител на ВиК услугата. Поправка като смяна на нагревател или ремонт по електрониката на бойлера е между 30 и 60 лв в зависимост от проблема и нужното време за отстраняване.

Защо ви казвам тези цени, поради една много проста причина. Ако решите да спестите тези пари и сами правите демонтаж на бойлера рискувате да дадете близо два пъти повече пари за възникнали усложнения. От друга страна, ако се доверим на фирма за ВиК услуги по домовете най-вероятно е да платим на фирмата да извърши и някоя друга дребна поправка по водопроводната инсталация. Капещо кранче, изхабена батерия, скъсан шлаух или запушен канал са все нещата, които фирмата ще свърши.
Най-общо при демонтаж на бойлер, ако го правим сами трябва да внимаваме да източим водата от вътрешното тяло. Предварително спираме водата от крана при водомера. И най-важното е изключваме бойлера от електрозахранването.

Инструментите, които ще ни трябват за сваляне на бойлер са френски ключ, шестограми и отвертка. Използваме френския ключ и сваляме меките връзки от бойлера до крановете за топла и студена вода. Използваме шестограм и затваряме с тапи всички кранове, за да не рукне водата, щом я пуснем отново. За изолация може да използваме най-добре специални капачки ако имаме, а ако нямаме може с обикновенни тапи и калчища.

Премахваме гайките, държащи конзолите към стената и придържаме бойлера. Демонтажа на нашия бойлер е почти готов, но ви съветваме да ползвате помощта на още един човек, може да е ваш приятел или роднина. С повдигане нагоре се освобождава корпуса на бойлера от металната планка на стената. Дърпаме бойлера заедно с пакета меки връзки за топла и студена вода. Свалянето на бойлера е почти завършено, остава само да освободим тялото от конзолите и сме готови.

Щом сме свалили вече бойлера и сме готови с целия демонтаж може да преминете към ремонт на вътрешното тяло или замяна с чисто нов бойлер.

Leave a Reply