scutece.info

Най-маниашките неща от нета

Основни неща за демонтаж на бойлера, които трябва да знаем

Основни неща за демонтаж на бойлера, които трябва да знаем

Българите често питат „Не мога ли сам … ?” за почти всичко. Това е нещо като национална черта от всичко разбираме и всичко можем да направим сами. Сами си сглобяваме компютър, сами поправяме бойлера, сами ръчкаме през уикенда нещо под колата, сами правим вътрешни ремонти. Изобщо българина е специалист по всичко и най-вече футбол и политика.

Сега обаче да поговорим за домашния бойлер и нещо по конкретно като демонтаж на това чудо. На пръв поглед изглежда лесна работа, но дали е така? Стандартната цена в момента за монтаж или демонтаж на бойлер от специалист по ВиК е между 40 и 60 лв. Цената за монтаж на проточен бойлер е горе долу в същия диапазон в зависимост от фирмата изпълнител на ВиК услугата. Поправка като смяна на нагревател или ремонт по електрониката на бойлера е между 30 и 60 лв в зависимост от проблема и нужното време за отстраняване.

Защо ви казвам тези цени, поради една много проста причина. Ако решите да спестите тези пари и сами правите демонтаж на бойлера рискувате да дадете близо два пъти повече пари за възникнали усложнения. От друга страна, ако се доверим на фирма за ВиК услуги по домовете най-вероятно е да платим на фирмата да извърши и някоя друга дребна поправка по водопроводната инсталация. Капещо кранче, изхабена батерия, скъсан шлаух или запушен канал са все нещата, които фирмата ще свърши.
Най-общо при демонтаж на бойлер, ако го правим сами трябва да внимаваме да източим водата от вътрешното тяло. Предварително спираме водата от крана при водомера. И най-важното е изключваме бойлера от електрозахранването.

Инструментите, които ще ни трябват за сваляне на бойлер са френски ключ, шестограми и отвертка. Използваме френския ключ и сваляме меките връзки от бойлера до крановете за топла и студена вода. Използваме шестограм и затваряме с тапи всички кранове, за да не рукне водата, щом я пуснем отново. За изолация може да използваме най-добре специални капачки ако имаме, а ако нямаме може с обикновенни тапи и калчища.

Премахваме гайките, държащи конзолите към стената и придържаме бойлера. Демонтажа на нашия бойлер е почти готов, но ви съветваме да ползвате помощта на още един човек, може да е ваш приятел или роднина. С повдигане нагоре се освобождава корпуса на бойлера от металната планка на стената. Дърпаме бойлера заедно с пакета меки връзки за топла и студена вода. Свалянето на бойлера е почти завършено, остава само да освободим тялото от конзолите и сме готови.

Щом сме свалили вече бойлера и сме готови с целия демонтаж може да преминете към ремонт на вътрешното тяло или замяна с чисто нов бойлер.

Leave a Reply

Back to top