scutece.info

Най-маниашките неща от нета

Няколко полезни съвета при избор на телевизори

Няколко полезни съвета при избор на телевизори

Ето какво е необходимо да знаете, преди да пристъпите към закупуване на актуален модел телевизор.

Избор на размер на диагонала

Тук правилото е просто – колкото по-голям е екранът, толкова по-силен е ефектът. Експертите съветват обаче, че разстоянието до екрана и качеството на съдържанието също трябва да се вземат предвид, защото тези параметри са тясно свързани. Колкото по-отблизо гледате телевизора, толкова е по-реалистична картината и съответно са по-забележими всички недостатъци.

Оптималното разстояние за гледане е различно, в зависимост от размера на телевизора.

Например, за 40- инчовите 4К телевизори най-добрият вариант е да се гледат от разстояние около 1,2–2,5 метра, за – инчовите разстоянието трябва да е между 2 и 4 метра. При условие че помещението е достатъчно широко и планирате да гледате висококачествено цифрово съдържание, можете да се доверите напълно на тази формула.

Ако не разполагате с много място и сигналът не винаги е с висока разделителна способност, ще трябва да търсите компромис, анализирайки размера на диагонала, разстоянието и качеството на съдържанието.

Ако искате да притежавате 4К телевизор с по-голям диагонал, тогава се погрижете да си осигурите висококачествен сигнал или седнете по-далеч от екрана.

Ако помещението е малко , намалете диагонала или подобрете качеството на сигнала.

Ако съдържанието е със съмнително качество – отдалечете се от екрана или вземете телевизор по-малък диагонал.

Разделителна способност на екрана

Разделителната способност на екрана влияе директно върху нивото на детайлност в изображението, но разбира се, като направим пояснението, че разполагате с висококачествен сигнал. През 2020 г. на пазара се предлагат четири стандарта, но HD почти отсъства, а 8K все още се счита за екзотика. Така че, трябва да избирате между Full HD и 4K.

Правилото „колкото по-голямо е по-добро” не винаги работи, тъй като телевизор с екран с висока разделителна способност може напълно да разкрие възможностите си, единствено при един подходящ сигнал. В този смисъл, целият избор се свежда до разбирането какво съдържание планирате да гледате.

Изберете технология на матрицата

В стремежа към реалистично цветово възпроизвеждане, висока яркост и контраст, производителите непрекъснато експериментират с екраните. Сега всички телевизии имат матрици от три основни типа: LED, QLED, OLED. Всеки от тях има както предимства, така и недостатъци, така че трябва да изберете въз основа на вашите предпочитания.

Back to top