scutece.info

Най-маниашките неща от нета

15 уникални места в Интернет

15 уникални места в Интернет

Светът без странности ще бъде много скучен, еднообразен. Напоследък се измислят все повече различни предмети, извършват се най-различни безумни постъпки и се създават наистина удивителни сайтове.
Не трябва да се забравя обаче, че доста често странностите граничат с гениалността и някои действия, макар и странни, впоследствие стават пример за подражание. В този материал ще стане ясно, че дори от най-нелепите и луди идеи може да се разработи уеб проект, който да предизвика интереса на милиони потребители.

1. Sound of Hamburg – конструктор на класическа музика
Проектът може да бъде включен към списъка с десетте най-оригинални сайта в интернет. Уникалността му се състои в това, че създателите му не само са програмисти, а музиканти, членове на Хамбургския филхармоничен оркестър. Те са създали истински музикален конструктор, който може да създаде красиви класически мелодии. На екрана се показват няколко варианта “живи” изображения от уеб камера, например, аквариум или градски площад. Потребителят може да назначи за всеки обект от снимката музикална партия. Когато човекът излезе от кадър, неговата част свършва.

2. Labuat – създайте музикален клип с мишката
Някои творчески начинания стават известни благодарение на музиката. Така например, ако не беше Горан Брегович, едва ли някой щеше да знае за филма на Емил Костурица «Arizona Dream» и ако не бяха The Beatles, някой щеше ли да се интересува от сюжета на филма «Magical Mystery Tour»? В този случай е точно обратното-ако не беше блестящата идея за създаване на интерактивен клип, едва ли някой щеше да е чувал испанската музикална група Labuat.
По време на цялата музикална композиция на екрана се появява следа от мастило, която е създадена от действията с мишката. Именно тези следи създават музикалната композиция.

3. Incredibo – управление на музикални изпълнения
С помощта на този сайт се дава възможност потребителя да пробва сили в ролята на ръководител на музикална група. Всеки участник може да настройва своите звуци, да управлява хода на изпълнението и да добавя различни музикални елементи. Има възможност за включване на режим за случаен избор на звуци.

4. Optuswhalesong – симфония на китове
Създаването на оригинален уеб проект е един изключителен начин за повишаване популярността на организацията. Компания, за която никой нищо не знае за един миг може да стане известна на целия свят, благодарение на един сайт. Прекрасен пример е австралийската телекомуникационна компания Optus. При посещение на принадлежащия й ресурс Optuswhalesong, потребителят може да си пообщува с китове. Влизайки в страницата се вижда оркестър, седящ насред океана, а под водата са спуснати микрофони. Мелодята, която чуват китовете, може да се напише от веки, за това е достатъчно само да се натиснат произволни бутони, а оркестърът ще преобразува звуците в такива, които да са разбираеми за животното. Няколко минути след концерта камерите се спускат под водата и потребителите ще видят кит, плаващ около микрофона и слушащ написаната за него песен.

5. Blues Maker – генератор за песни
Един от героите на филма Crossroads, 1986 създаде много точно определение за баладата: “Това е, когато на човек му е лошо”. Според създателите на сайта Blues Maker писането на балада е съвсем лесно. Този конструктор е създаден, за да бъде създадена такава само за няколко секунди. Тайната в създаването на песните се състои в съчетаването на различните вибрации на акордите, които са избрани.

6. PressTheSpaceBar
За да се създаде компютърна игра се оказва, че е достатъчен само един бутон-голям и стилен «Space» и то при натискане на бутона с максимална скорост. Със сигурност този сайт е най-големият враг на работата.

7. FindYourFaceMate
Голяма част от социалните мрежи в интернет са сайтове за запознанства. Макар и идеята да е банална, от време на време се намират смелчаци, които са готови да оспорят това твърдение. Създател на тази услуга е американката Кристина Блум. Те я решила да увеличи процента удачно съвпадане на двойките при запознанства в мрежата точно с качествен подбор. В най-добрите случаи мъжът и жената си подхождат не само като характер, но и на външен вид. Това е идеята, разработвана от сайта, който набира все по-голяма популярност.

8. Browsershots.org
Оригиналният сайт съвсем не трябва да бъде безполезен и развлекателен. Тази услуга ще бъде полезна на всички уеб разработчици, както и на притежателите на интернет сайтове, които искат да разберат как изглежда ресурсът им в различните браузери. Ако на страницата на услугата се посочи адресът на проверяемия сайт, Browsershots.org ще започне да генерира изображения. Основата на услугата са доброволци от целия свят, чиито компютри създават изображения и ги разпращат на сървъра. В настройките на Browsershots.org може да се окаже видът браузер, за които е нужно да се направи банер.

9. The Million Dollar Homepage
Понякога една съвсем абсурдна идея може да донесе огромен доход. През 2005-а година британският студент от Ултшир реши по оригинален начин да поправи финансовото си положение и започна да продава нестандартна реклама в сайта си. За разлика от другите уеб сайтове, проектът на 21-годишния Алекс Тю не съдържа никаква полезна информация, а мястото под рекламното съобщение се продаваше по пиксели. Всеки желаещ можеше за един долар да купи един пиксел от 1 милион пиксела, затова и така се нарича сайтът- The Million Dollar Homepage.

10. Do Nothing for 2 Minutes
Ако можете да стоите в продължение на две минути пред монитора и да не правите нищо, то този сайт със сигурност е за вас. Доста приятно е слушането на звука от морските вълни и наблюдаването на залеза. Само докосвайки леко клавиатурата или мишката броячът на минутите започва отначало. Проектът отново е създаден от Александър Тю.

11. Spamradio
Възпроизвеждането на собствено онлайн радио в мрежата вече едва ли ще изненада някого. И все пак един посетител, случайно попаднал в Spamradio ще бъде учуден, че вместо музика или авторски текст, той ще чуе обработен компютърен глас, който чете в режим нонстоп текстови съобщения от спам, постъпили на сървъра на сайта. Рекламните обяви се пращат в пощенски кутии в огромно количество и едва ли някой ще прочете всички от тях, затова пък ще могат да ги чуят без да правят никакви усилия.

12. BallDroppings
BallDroppings е проста, но увлекателна игра. Java-версията заема първо място по популярност сред творческите уеб приложения. Смисълът на играта се състои в поставянето на произволни линии под падащите балони. Те възпроизвеждат различни звуци, но какъв точно, зависи от скоростта на падане на балона.

13. Humanclock
Американецът Craig Giffen създаде сайта humanclock.com, където може да се научи времето, благодарение на необикновени часовници, представени най-често чрез атрактивни снимки.

14. Shady URL
С разпространението на услугата за микроблогинг в мрежата се появиха много страници за съкращаване на линковете. Сайтът Shady URL е създаден против модните тенденции. Въвеждайки в полето на главната страница име, може да се получи не съкратен, а удължен линк. Освен това той ще съдържа не просто случаен набор символи, а смислови думи.

15.10K Apart
С увеличаване скоростта на интернет връзките размерът на сайтовете и на уеб приложенията престана да има голямо значение. Ако преди зареждането на страница отнемаше няколко минути, то днес те се отварят мигновено. И все пак уеб програмистите не са се отучили да създават леки приложения. В това може да се убедите, посещавайки сайта 10K Apart, поддържан от Microsoft. Представлява конкурс, в който са взели участие приложения, създадени при използване на съвременни технологии (HTML5, Canvas, SVG) и непревишаващи обем от 10 КВ.

Leave a Reply

Back to top