scutece.info

Най-маниашките неща от нета

Бременност и дентално здраве: Често срещани проблеми и съвети за грижа за зъбите

Бременност и дентално здраве: Често срещани проблеми и съвети за грижа за зъбите

По време на бременността тялото претърпява множество промени, които могат да повлияят на оралното здраве. Хормоналните колебания, хранителните нужди и повишеният риск от заболяване на венците правят грижата за зъбите още по-важна по време на този период. В тази статия ще обсъдим често срещаните дентални проблеми, пред които са изправени бременните жени, техните причини и съвети за поддържане на добро орално здраве.

Гингивит по време на бременност

Гингивитът по време на бременност е често срещано състояние, засягащо приблизително 70% от бременните жени. Характеризира се с подуване, зачервяване и кървене на венците, обикновено започващи през втория месец и продължаващи до осмия месец на бременността. Основната причина за гингивита по време на бременност е хормоналната промяна, особено повишаването на прогестерона, което кара венците да станат по-чувствителни и реактивни.

Съвети за грижа:

 • Мийте зъбите си поне два пъти дневно с подходяща паста за зъби.
 • Използвайте конец за зъби поне веднъж дневно, за да премахнете плаката и храната между зъбите и под линията на венеца.
 • Посещавайте зъболекар на всеки шест месеца за професионално почистване и преглед.
 • Ограничете приема на захар, тъй като бактериите се хранят със захар и произвеждат киселини, които могат да увредят зъбите ви.
 • Консултирайте се със зъболекар, ако кървенето на венците стане тежко или ако изпитате лош дъх, болка или подуване.
Бременност и дентално здраве: Често срещани проблеми и съвети за грижа за зъбите - венци

Болка в челюстта и разстройство на темпоромандибуларната става

Болката в челюстта и разстройството на темпоромандибуларната става са сравнително чести по време на бременност. Тези състояния се характеризират с дискомфорт в челюстната става и мускулите около нея, често причинен от стрес, хормонални промени или промени в захапката поради подуване на венците.

Съвети за грижа:

 • Практикувайте техники за релаксация, като упражнения за дълбоко дишане или йога, за да управлявате стреса.
 • Дъвчете внимателно, за да избегнете претоварване на челюстните мускули.
 • Използвайте топли или студени компреси за облекчаване на дискомфорта в челюстта.
 • Консултирайте се със зъболекар или физиотерапевт, ако болката в челюстта пречи на ежедневието ви или ако болките на лицето ви продължават.

Киселинен рефлукс и ГЕРБ

Киселинният рефлукс и гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) са състояния, характеризиращи се с връщане на стомашна киселина в хранопровода и понякога в устата. Тези състояния могат да причинят неприятни вкусове, киселини и парене в гърлото и гърдите, което може да повлияе отрицателно на денталното здраве.

Съвети за грижа:

 • Избягвайте задействащите храни, като пикантни, мазни или кисели храни, които могат да влошат рефлукса.
 • Яжте по-малко, но по-често, за да намалите натиска върху коремната област.
 • Избягвайте да лягате веднага след хранене и повдигнете главата си на възглавници, за да предотвратите връщането на стомашната киселина в устата.
 • Консултирайте се със зъболекар, ако изпитвате постоянни неприятни вкусове или киселини, тъй като те могат да доведат до ерозия на зъбния емайл.
Бременност и дентално здраве: Често срещани проблеми и съвети за грижа за зъбите - рефлукс

Диета и хранителни вещества

По време на бременност е изключително важно да се храните балансирано, с храна, богата на основни витамини и минерали за здравето на майката и развиващото се бебе. Правилното хранене може също да допринесе за доброто дентално здраве.

Съвети за грижа:

 • Уверете се, че получавате достатъчно калций, фосфор и витамин D, които са от съществено значение за здравето на зъбите.
 • Избягвайте прекалено сладки или лепкави храни, които могат да останат върху зъбите ви и да доведат до кариес.
 • Пийте много вода, за да помогнете за изплакване на бактериите и неутрализиране на киселината.

Източник: https://igdental.bg/

Back to top