scutece.info

Най-маниашките неща от нета

Как живота ни се ръководи от компютри

Как живота ни се ръководи от компютри

Замисляли ли сте се колко много решения биват взимани вместо вас от компютрите? От страната на нормалния потребител нещата изглеждат по едни начин. Като влезете във Facebook, системата ви прави предложения за хора, с които може да сте приятели. И всичко това е алгоритъм, който ни изследва и проверява постоянно. Знае нашите навици, с кого общуваме по-често, с кой си пишем лични съобщения, къде ходим и се тагваме, кога сме онлайн, къде пътуваме за ваканция и почиваме в България или чужбина, какво харесваме. Цялата тази информация се знае и съхранява в милиони битове.

Когато пишете нещо в Google, търсачката ви поправя и ви вади резултати спрямо това, какво тя си мисли, че търсите. Ако сте олигофрен, най-често е права, мен обаче това ме изнервя.

Ами когато влезете във YouTube и получавате предложения какви клипове да гледате.

Когато сте в Amazon компютър решава кои книги ще ви бъдат интересни. Ако ползвате IMDB, алгоритъм преценя, кои филми би ви било интересно да гледате.

И това е само на повърхността…
Ето ви едно TED видео, от което можете да разберете как живота ни се ръководи от компютърните алгоритми. Препоръчвам ви да му отделите малко време:

Leave a Reply

Back to top