scutece.info

Най-маниашките неща от нета

Какво причинява свързаната с диабета кетоацидоза (ДКА)?

Какво причинява свързаната с диабета кетоацидоза (ДКА)?

Основната причина за ДКА е недостатъчното количество инсулин в организма. Следните ситуации могат да причинят липса на инсулин:

Ново диагностициране на диабет тип 1: Диабет тип 1 (известен също като захарен диабет или инсулинозависим диабет, а в миналото – като ювенилен диабет) е хронично автоимунно заболяване, при което имунната система атакува произвеждащите инсулин бета-клетки в панкреаса.

Често хората имат свързана с диабета кетоацидоза (ДКА), когато за първи път са диагностицирани с диабет тип 1, защото вече нямат достатъчно инсулин в организма си, за да използват глюкозата за енергия, и са пропуснали ранните признаци на диабет тип 1.
Забравяне на приема или неприемане на една или повече дози инсулин: Ако имате инсулинозависим диабет, организмът ви се нуждае от инжектиран инсулин, за да функционира. Забравянето на приема или неприемането на инсулин, особено по време на хранене, може да доведе до ДКА.


Проблеми с инсулиновата помпа: При хора с диабет, които използват инсулинова помпа, прегъната канюла или прекъснато място/тръба може да попречи на доставянето на инсулина в организма. Неправилно функционираща или счупена инсулинова помпа също може да попречи на доставянето на инсулин.


Използване на инсулин с изтекъл срок на годност или развален инсулин: Всички видове инсулин се влияят от силен студ или топлина. Ако Вашият флакон или писалка с инсулин или инхалаторен инсулин са изложени на екстремна топлина или студ, инсулинът може да стане неефективен (няма да действа както трябва). Не забравяйте да прочетете инструкциите за това как трябва да съхранявате Вашия вид инсулин, когато не се използва. Инсулинът с изтекъл срок на годност също може да стане неефективен.


Следните състояния или ситуации също могат да допринесат за развитието на ДКА:

  • Заболяване: Понякога боледуването може да накара тялото Ви да отделя по-големи количества определени хормони като кортизол (хормон на стреса) и адреналин. Тези хормони затрудняват правилното използване на инсулина от организма Ви.
  • Повръщането при заболяване също може да предизвика развитие на ДКА.
  • Инфекция: Подобно на заболяването, инфекцията кара тялото ви да отделя определени хормони, които затрудняват използването на инсулина от организма ви. Често, ако имате диабет и прекарате инфекция, организмът ви се нуждае от повече инсулин от обикновено. Най-често срещаните инфекции, които могат да доведат до ДКА, включват пневмония, инфекции на пикочните пътища (ИПП) и кожни инфекции.
  • Бременност: Хората с диабет, които са бременни, изпитват инсулинова резистентност с напредването на бременността и се нуждаят от повече инсулин. Това прави по-вероятно бременната с диабет да развие ДКА.
  • Емоционална или физическа травма: Ако човек с диабет преживее емоционална или физическа травма, това може да доведе до ДКА поради големите количества кортизол (хормон на стреса), произвеждани от организма му. Високите количества кортизол затрудняват правилното използване на инсулина от организма.
  • Панкреатит: Някои случаи на панкреатит могат да причинят по-ниски от нормалните нива на инсулин, което може да предизвика ДКА.
  • Сърдечен удар или инсулт: Ако човек с диабет получи инфаркт или инсулт, това може да предизвика ДКА.
  • Злоупотреба с алкохол или наркотици, особено кокаин: Злоупотребата с алкохол и наркотици може да накара тялото да произвежда хормони, които затрудняват правилното използване на инсулина. Освен това човек с диабет, който злоупотребява с алкохол или наркотици, е по-вероятно да пропусне дозите си инсулин и/или лекарства, което може да предизвика ДКА.
  • Някои лекарства: Някои антипсихотични лекарства и кортикостероиди могат да предизвикат ДКА.
Back to top