scutece.info

Най-маниашките неща от нета

Отговорната задача на крепежните елементи в дома

Отговорната задача на крепежните елементи в дома

Днес в блога ще разискваме една малко по-професионална тема, а именно крепежните елементи. Това понятие може да изненада много от хората, които са свикнали да употребяват по-ежедневни термини като болт, винт, гайка, шайба, дюбел, шпилка и т.н.

Истината е, че току-що изброените строителни или домашни принадлежности са малка част от всички предлагани крепежни елементи в строителните хипермаркети или кварталните железарии.

А освен това дори само изброените 5-6 категории имат множество разновидности:

  • според начина на монтаж,
  • според основата,
  • според материала,
  • размера,
  • марката и т.н.

Да вземем един толкова известен и популярен продукт като дюбел за гипсокартон или на по-професионален език казано дюбел за сухо строителство.

Дюбели за гипсокартон
Дюбели за гипсокартон

Най-вероятно ще го ползвате, за да закачите на стената огледало, корниз за пердета, голяма картина, да фиксирате етажерка или висок скрин. Ако нямате наличен такъв дюбел за преградни стени у дома, ще трябва да отидете до близката железария и да помолите продавача да ви консултира. Той обаче ще ви попита обезателно няколко неща.

Първото определящо вашата покупка е дебелината на гипсокартона и слоевете, които изграждат преградната стена. В повечето случаи при преградни стени, чрез сухо строителство се използват 2 слоя гипсокартон с дебелина 12.5 мм. Ако знаете тази информация, може да преминете към следващия фактор, който ще ви помогне в избора на дюбели за гипсокартон.

На пазара най-често се предлагат 2 различни вида според начина на монтаж. Първият вид на жаргон се нарича “пеперуда”, а втория “охлюв”. Кой ще изберете зависи от вашите предпочитания и тежестта, която трябва да поеме дюбела и стената около него. За домашна употреба и монтаж на не много отговорни интериорни аксесоари като картина, огледало или малка етажерка лично аз предпочитам дюбелите охлюв. При по-голяма тежест и отговорност на монтажа може би дюбел пеперуда ще бъде по-подходящ. Тук е най-добре да се консултирате със специалист, за да не сгрешите в преценката си.

Накрая може да изберете дюбел за гипсокартон от метал или пластмасов. Сами се досещате, че металния е по-стабилен и здрав.

Самият монтаж на дюбела е много лесен и не изисква специални познания, усилия или инструменти. Ако все пак се двоумите може да се консултирате с продавача или да потърсите информация в Интернет и най-вече YouTube.

За какво да внимаваме по време на монтажа на дюбел върху гипсокартонена стена?

Най-лошото, което може да ви се случи е да попаднете на металната конструкция отзад. Това ще затрудни монтажа и може да се наложи да разпробиете малко дупка с бормашината в самата метална конструкция за монтаж на гипсокартон.

Преградна стена от гипсокартон

Профилите за гипсокартон са известни като CD и UD, но се ползват и CW и UW. За да избегнете попадане на дюбела в профила отзад, е добре да проверите предварително стената с голям магнит. Така ще може да сложите дюбела безпрепятствено и лесно само с кръстата отвертка.

От къде да купим качествени дюбели за гипсокартон

Когато извършите първия си монтаж на такива крепежни елементи като дюбел охлюв, може да си поръчате по-голямо количество в пликче. Повярвайте ми, в един дом винаги има какво да се монтира и дори опаковка от 100 ще ви свърши чудесна работа, а ще спестите пари, защото покупката на единични бройки е много скъпа.

Когато ми предстои ремонт или обновяване на интериора и предвидя, че ще имам нужда от крепежни изделия винаги търся в Интернет и поръчвам онлайн крепежни елементи от КАМ-04.

Back to top