scutece.info

Най-маниашките неща от нета

Причини да подарим плюшена играчка на бебето

Причини да подарим плюшена играчка на бебето

Можете ли да се сетите за нещо, което да провокира усмивка върху детското лице по-бързо от красивите плюшени играчки?
Те обаче не са само вещи, поне не и за малчуганите. Те са техни приятели, които цялостно им помагат в развитието.

 1. Развиват социалните умения
  Една плюшена играчка е перфектният първи приятел на бебето. Детските психолози съветват родителите да насърчават децата си още от края на първата година да общуват с плюшеното си мече. Играчката е често незаменима част от ежедневната рутина на малкото слънчице. То се храни, държейки я в ръчичка, заспива, гушнало я или просто пълзи по пода, дърпайки я след себе си.
  Когато бебето поотрасне то може да влезе в ролята на родител, който се грижи за своите плюшени играчки, предприемайки първите си стъпки в комуникацията именно с тях. Съвсем логично е да заключим, че така то развива и способностите си да говори.
 2. Насърчават емпатията
  За тази цел са особено подходящи плюшените играчки, които имитират анимационни герои. Често малчуганите се привързват към тях, именно защото родителите са им прочели приказка или са гледали филмче, в което участват.
  Така бебето започва да асоциира съответната плюшена играчка с дадена ситуация и да проявява емоции в зависимост от нея.
  То става емпатично и грижовно.
 3. Носят спокойствие и комфорт
  Това е може би най-очевидната функция, която плюшените играчки изпълняват. Неслучайно те са толкова меки и мъничките ръчички потъват в тях, носейки спокойствие и комфорт. За невръстните малчугани светът може да е плашещо място понякога, затова и сълзите са често срещано явление за бебетата. Плюшената играчка тук приема роля на нещо познато и сигурно, което няма да ги нарани. Така мъникът намира утеха, която реално не идва от родителите или друг човек.
 4. Плюшените играчки са най-безвредни
  В най-ранна бебешка възраст, малките човечета лапат всичко, което им попадне. Също така бебетата под година все още нямат нужната координация на движенията на крайниците и могат да се ударят и наранят с по-твърд предмет или играчка. Също така в тази крехка възраст е по-добре да си играят с по-леки спрямо тяхното тегло приказни герои, животни и други сладки същества. По тази причина плюшените играчки са най-препоръчвани за бебетата от 3 до 12 месеца.
Причини да подарим плюшена играчка на бебето
Малка плюшена играчка за бебе

Разбира се към този тип плюшени бебешки играчки трябва да имаме високи изисквания, именно заради здравето на нашето дете. Те трябва да бъдат изработени от качествени материали и сигурни шевове. Без лепила и вредни пълнежи. Недопустимо е откъсване на част от играчката и попадането й в устата на бебока. Самия плюш също трябва да бъде максимално здрав и да не се рони или прокъсва на малки влакна и парченца.

Когато искате да изберете и купите плюшени играчки за бебе в най-крехката възраст съобразете и размера й, спрямо този на бебето. Тя не трябва да бъде прекалено голяма, за да се предотврати опасност от задушаване, ако бебето заспи върху играчката или тя падне върху него. Най-подходящия размер за тримесечно бебе е около 15-25 см, а за едногодишно дете може да потърсите и по-голяма играчка от плюш, но не по-голяма от размера на невръстното хлапе.

Причини да подарим плюшена играчка на бебето

Без значение дали момиче или момче, бебето обича този вид меки играчки. Те ще останат в съзнанието му дори и след години, будейки приятни спомени от детските години.

Back to top