scutece.info

Най-маниашките неща от нета

Как да поддържаме правилно PVC дограма и входни врати

Как да поддържаме правилно PVC дограма и входни врати

PVC дограмата и входните врати са не само инвестиция в естетиката и сигурността на вашия дом, но и в цялостната му функционалност и комфорт, особено ако заложите на качествени такива, например PVC дограма Rehau. За да се гарантира тяхната дълготрайност и оптимална работа, редовната поддръжка е от решаващо значение. В това изчерпателно ръководство ще ви преведем през основните стъпки за поддръжка на вашите PVC дограма и входни врати, независимо дали красят къща или апартамент.

Почистване и грижа

ПВЦ дограма

 • Редовно почистване: Почиствайте вашите PVC прозорци със смес от мек сапун и вода. Избягвайте силни химикали, които могат да повредят материала или покритието. Използвайте мека кърпа или гъба, за да изтъркате нежно замърсяванията и мръсотията.
 • Почистване на хардуера: Обърнете внимание на хардуера, включително дръжки, ключалки и панти. Избършете ги с влажна кърпа, за да предотвратите натрупването на прах и да осигурите гладка работа.
 • Поддръжка на стъкло: Почистете стъклените повърхности с препарат за почистване на стъкло и мека кърпа. Проверете за някакви признаци на повреда или кондензация между стъклата, които биха могли да показват повреда на уплътнението.

Входни врати

 • Почистване на повърхността: Редовно почиствайте повърхността на вашата входна врата с мек сапун и вода. Избършете прах, полени и други частици, които могат да се натрупат с течение на времето.
 • Проверка на хардуера: Проверете състоянието на дръжките, ключалките и други хардуерни компоненти. Смажете пантите и движещите се части с лубрикант на силиконова основа, за да сте сигурни, че работят гладко.
Как да поддържаме правилно PVC дограма и входни врати - почистване

Защита от атмосферни влияния и запечатване

ПВЦ дограма

 • Проверявайте уплътненията: Периодично проверявайте гумените уплътнения около вашите прозорци. Сменете всички повредени или влошени уплътнения, за да поддържате правилна изолация и да предотвратите течение.
 • Проверете за течове: По време на силен дъжд или силен вятър, наблюдавайте дали има признаци на изтичане на вода около рамките. Отстранете течовете незабавно, за да предотвратите щети от вода.

Входни врати

 • Декоративни ивици: Проверете атмосферните ивици около входната врата за признаци на износване или повреда. Сменете всяко износено фолио, за да осигурите подходящо уплътнение срещу течение и влага.
 • Уплътнение на прага: Проверете уплътнението на прага за пропуски или повреди. Регулирайте или сменете уплътнението, ако е необходимо, за да предотвратите течения и да предпазите насекомите и влагата.
Как да поддържаме правилно PVC дограма и входни врати - защита

Боядисване и Довършителни работи

ПВЦ дограма

PVC прозорците не изискват боядисване, но могат да натрупат мръсотия и петна с времето. Почиствайте ги редовно, за да поддържате външния им вид.

Входни врати

Дървените входни врати може да се нуждаят от случайно пребоядисване или добоядисване, за да бъдат предпазени от атмосферните влияния. Шлайфайте повърхността, нанесете грунд и след това боядисайте или оцветете вратата, ако е необходимо.

Сигурност и безопасност

 • Поддръжка на брави: Редовно тествайте и поддържайте ключалките на вашите PVC прозорци и входни врати. Смажете ги, ако станат твърди или трудни за работа.
 • Надстройки на сигурността: Помислете за монтиране на допълнителни функции за сигурност, като резета, защитни решетки или надстроени брави за подобрена защита.
Back to top