scutece.info

Най-маниашките неща от нета

Историята ухае на парфюм

Историята ухае на парфюм

Оригиналните парфюми, които днес са част от “екипировката” на всеки уважаващ се човек, който отива на бар, вечеря, обяд или дори разходка в парка, са се появили на тази планета, почти в мига, в който се появяват и разумните хора. Най-старите парфюми са открити в древен Египет. Тогава древните алхимици са започнали да дестилират парфюми. Доказателства за това бяха открити наскоро от учените. Те намериха шишенца за парфюми, колби и други пособия за извличане на аромати от цветята, билките и ароматните масла в древността. Парфюмите били истински хит сред фараоните и заможните представители на обществото по онова време. Освен ваните с мляко, Клеопатра обичала и да придава прекрасно ухание на кожата и тялото си, като това я правело наистина неотразима и много желана жена.

Манията по парфюмите се пренесла от Египет в Персия и Рим. Там алхимиците продължили да обогатяват ароматите на парфюмите и да търсят все повече и повече нови цветя и билки, които да обработват.

С разпадането на Римската империя парфюмите отишли в забвение. Били необходими векове за да се върнат те отново в ръцете на хората и интересът към тях да се възроди.

Римски свещеници започнали отново да събират билки и цветя и да извличат прекрасните им аромати, точно, както са правили и древните. Техните парфюми бързо достигнали до аристократите в Европа, като по това време сред тях битувало мнението, че къпането може да причини смърт. Поради тази причина те бързо станали почитатели на ароматите и парфюмите и ги използвали наистина често. Държави, като Франция и Италия се превърнали в основни производители на парфюми, като това се е запазило и до днес.

Като споменахме Франция, може да кажем със сигурност, че тя е родината на тоалетната вода (EDT) и парфюмната вода – Eau De Parfum (EDP). Разликата между Eau De Parfum и оригиналния парфюм, е че в последния има много по-концентрирано количество аромат и есенция. Това прави парфюма много по-силен като аромат и са достатъчни едва 2 пръскания. Високата концентрацията на етерични масла в тях е 15-30%, което определя силата и дълготрайността на дамския или мъжкия аромат.

Маркови парфюми
Оригинални парфюми

Тази дълготрайност се измерва във времето, в което силата на есенцията би могла да се усети от разстояние около метър. Това е приетата дистанция за нормална комуникация с хората. Ако вашия парфюмен аромат все още се усеща след 6 часа, то вие сте направили добър избор на оригинален продукт. Ако пък 2 до 3 пръскания от шишенцето с парфюмната течност ви гарантират усещане на аромата след 8 часа, то вие сте избрали наистина качествен и марков парфюм.

В наши дни оригинални парфюми могат да се открият в много магазини, а те самите не са привилегия само за най-богатите. В днешни дни всеки желаещ да притежава марков аромат може да има такъв. Разнообразието е огромно, като без усилия всеки може да се сдобие с дамски или мъжки парфюм на съмнително ниски или достъпни цени.

Ако желаете обаче да не правите компромис със своя стил, самочувствие и усещане за свежест, то потърсете по-скъп оригинален парфюм.

Източник на информацията: https://dolce.bg/

Back to top