scutece.info

Най-маниашките неща от нета

Разнообразието от куки за шаран: Ръководство за риболовци

Разнообразието от куки за шаран: Ръководство за риболовци

Светът на куките за шаранджийски риболов е невероятно обширен и богат, предоставяйки множество варианти, прецизно съобразени с различни риболовни ситуации, предпочитани стилове и видовете стръв, които използваме. За да ловите успешно и да се ориентирате в това разнообразие от модели, е важно да разбирате ключовите характеристики на различните куки и как да избирате най-подходящите според условията на водоема и активностите, които планирате. Но в общи линии, стремете се да изберете качествени кукички за шаран, защото те правят магията.

1. Форма на куката

Едно от основните неща, по които се различават шаранджийските куки, е формата им. Тук имаме няколко основни категории:

 • Широкогапести (Wide Gape): Както подсказва името им, тези куки имат по-широко отваряне на извивката. Това ги прави изключително подходящи за по-обемни стръвти като бойлита, царевица, пелети и дори малки топчета протеиново тесто. Широкото отваряне осигурява сигурно и здраво закачане на рибата по време на кълване.
 • Средногапести (Medium Gape): Това са може би най-универсалните куки за шаран, тъй като позволяват работа с огромен диапазон от стръвти – бойлита, пелети, царевица, червеи и др.
 • Тесногапести (Narrow Gape): Предпочитат се за по-малки и деликатни стръвти – червеи, царевица, дребни пелети или шаранджийско тесто. Освен това често се използват при риболов на по-предпазливи шарани, които са склонни да засмукват по-внимателно и изплюват стръвта при съмнение.
 • Криви (Curved Shank): Специфичната им извивка прави тези куки агресивни и ефективни. Те се забиват бързо и се задържат сигурно, което е особено ценно при риболов с повдигащи топчета (pop-up).
 • Прави (Straight Shank): Класическа форма, подходяща главно за риболов на дъно с традиционни бойлита или пелети.

2. Размер на куката

Размерът на куката е от ключово значение и се подбира с оглед както големината на очакваните риби, така и вида на стръвта. Стандартно куките за шаран се номерират от 10 до 2, понякога и с по-високи номера. Колкото по-малко е числото, толкова по-голяма е куката. Ето и основните категории:

 • Малки (№10-16): Използват се за дребни и деликатни стръвти и са особено подходящи при риболов на предпазливи шарани, по-малки водоеми или в ситуации на слаба активност.
 • Средни (№6-8): Това е най-разпространеният и универсален диапазон, позволяващ успешно използване на бойлита в различни размери, пелети, царевица и дори по-едри бели червеи.
 • Едри (№2-4): Подходящи предимно за целеви риболов на трофейни шарани и едри екземпляри от други видове. Съчетават се с по-големи стръвти.

3. Цвят на куката

Въпреки че за някои това може да звучи прекалено детайлно, цветът на куката също има значение в определени ситуации и може да повлияе успеха:

 • Черни: Най-стандартен и универсален избор. Черното ги прави максимално незабележими на дъното, особено в чисти води.
 • Бронзови: Могат да имат по-естествен вид, блендиращ добре с тинесто или пясъчно дъно. Понякога се смята, че бронзът може да е по-атрактивен за самите шарани.
 • Златни: Златното покритие се отличава подобаващо в мътна вода, където видимостта е силно намалена.

4. Покритие, брадичка, вид на острието

Освен основната форма и размер, важно е да обърнете внимание и на допълнителните характеристики като вида на брадичката, заточването на върха и наличността на специални покрития. Всяка от тях има своето предназначение и може да окаже влияние върху ефективността на вашата кука.

Не на последно място е и самата марка. Производителите на шаранджийско оборудване се стремят всяка серия и модел куки да отговарят на специфични нужди. Известни марки като Gardner, Korda, Nash, Fox, Preston Innovations и други са синоним на високо качество и надеждност.

Back to top