scutece.info

Най-маниашките неща от нета

Виртуална реалност в телевизора – версия 2019

Виртуална реалност в телевизора – версия 2019

Изложението за битова електроника и нови технологии в Лас Вегас CES 2019 показа новата ера в телевизията (и телевизорите на бъдещето), които скоро ще присъстват в почти всеки дом. Колко скоро ще бъде това? Това зависи от развитието на виртуалната реалност и развитието на тенологии като Интернет на нещата /internet of things (iot)/ и други икономически фактори.

Истината, е че идеята за триизмерната мултимедия и виртуална среда е доста стара. Новината днес е, че тази концепция става реалонст и то все по-достъпна дори за масовия потребител.

Е, да – Джеймс Кемерън и неговия “Аватар” са само кино прожекция. Но това е началото на нова ера. Изведнъж се оказа, че производителите на мултимедия и ново съдържание като игри, филми, карти, музика и други забавления почват да оказват “натиск” върху производителите на хардуер и техника да действат по-ускорено в развитието на тези технологии.

На изложението за битова електроника в Лас Вегас CES 2019 тази година Сони, Панасоник, Самсунг и LG вече предложиха своите последни версии на 3D телевизия и мултимедия с виртуална реалонст. Направиха го само, за да покажат съвсем ново съдържание и аксесоари за телевизия, игрови конзоли и компютри и лаптопи за игри и забавления, но се сблъскаха с много въпроси.

Преобразуването на огромния масив от двуизмерни телевизионни програми, филми и всякакъв вид аудиовизуални продукти в триизмерни е относително лесно. На изложението във Вегас Тошиба показа телевизор, който може да преобразува сегашните двуизмерни (2D) телевизионни програми в 3D. Звучи примамливо. Дори поради простата причина, че това би дало временно приемливо решение на необходимостта от доста по-голяма широта на честотната лента за сигнала. Малко изкуствена работа, но кое пък в тази сфера не е илюзия?! Най-малкото – зрителна илюзия. Някои компютърни компании вече предлагат софтуеър, който заедно с разработен за целта хардуеър преобразува 2D видеозаписи в 3D. Но разбира се ви трябват очила за стерео-виждане, за да го гледате.

ОК, триизмерната телевизия работи с 3D очила. Поне за сега не говорим за холограмни изображения. Та доколко си готов да се настаниш удобно на дивана пред телевизора и… да сложиш очила – 3D очила, за да гледаш 3D готин филм по 3D телевизията? Или да почакаме докато очилата престанат да са непременния посредник. Е?

И после – монтажа. В живота ние виждаме “стерео”, но “стерео”-то на екрана понякога ни прави разногледи заради смяната на плановете. Близък план, среден план, едър план, общ план. И пак – близък, среден, едър, общ, един, друг, трети план…. И така както купонът върви изведнъж усещаш, че ето тук, сега ти е идва малко множко и те заболява главата и очите от цялата тази 3D реалност и илюзия.

И естествено – цената. Какъв смисъл има да предлагаш на пазара стока, която може и да е желана, но да не е по джоба на този, за когото е предназначена?! Ситуацията не е нова. Горе-долу така е било и при прехода от черно-бялата телевизия към цветната. Така е и сега когато се гласим да сменяме обикновените HD телевизори със Smart телевизорите с висока 4K и QLED 8K разделителна способност. Ориентирът е един и същ – новият да струва, колкото стария или поне да не е много по-скъп. В Лас Вегас можеше да се види много 3D телевизионна технология и твърде малко цени. Технологията все още е доста скъпа, а потребителите не са готови да поемат новите ценови равнища.

И последният фактор – ние самите готови ли сме да гледаме 3D? Как ще се адаптира зрението ни и възприятията ни. Дали 3D телевизията и мултимедията са подходящи за деца или хора с нарушено зрение, астигматизъм и т.н.?

Leave a Reply

Back to top