scutece.info

Най-маниашките неща от нета

Инвестиция в сребърни монети

Инвестиция в сребърни монети

Инвестирането в сребърни монети понастоящем е отлична алтернатива не само за професионалните борсови играчи, но и за гражданите, разполагащи с определена сума пари, които не предвиждат да похарчат в близко време. Именно за тази категория потребители дългосрочната инвестиция в сребро е това, от което се нуждаят. Ако човек не играе на борсата, а просто се опитва да защити спестяванията си от инфлационните процеси идеята да вложи парите си в ценни метали може да бъде отговор на опасенията за финансовата му сигурност. В случай, че тази статия Ви стане интересна, прочетете статията до края…

Но защо да инвестира точно в сребърни монети или кюлчета. Причината е доста прозаична – световните запаси от сребро непрекъснато намаляват, докато златните практически остават на същото ниво. Основната причина за намаляването на среброто в обръщение е, че то за разлика от златото се използва в различни производства – бижута, фотография, електроника, медицина, а не се складира под формата на кюлчета в трезори.

Приз последните 5 години цената на среброто непрекъснато расте. Така е и със златото. Много анализатори смятат, че през 2012 година цената на среброто ще достигне нивата от историческия си връх през 1980 г – около 50 долара за унция, което пък от своя страна стимулира производството на сребърни монети, стремящи се да задоволят съществуващия към момента инвеститорски глад. Показателен за очакванията на пазарите е фактът, че много от водещите инвеститори активно купуват акции на добиващи сребро компании предчувствайки скока на благородния метал.

Разбира се инвестирането в сребърни монети не е само цветя и рози, а има и своите минуси. Първият е, че за да има смисъл тя трябва да е предвидена за дълъг период от време. Което пък отказва много от инвеститорите насочвайки спестяванията им към банкови депозити носещи по-голяма доходност. Друг недостатък е съхранението на сребърните монети или кюлчета – едва ли дома при настоящите нива на престъпност е добра идея, а наемането на банков сейф, оскъпява инвестицията и забавя възвръщаемостта и.

Проблем е закупуването на монети от сребро от банките – те имат определен марж над борсовата цена, която трябва да се покрие от растежа на цената на среброто преди инвеститора да излезе на печалба. Много по-добрия вариант са заложните къщи, които предлагат монети от сребро на значително по-доби цени.

Основателна причина да се инвестира в сребро също така е и масово пропускания от много инвеститори факт, че потреблението на този метал непрекъснато расте, а добивът не. През последните 60 години сребро се използва в промишлеността повече, отколкото се произвежда, като при това 80% от метала не подлежи на рециклиране като например сребърните филтри и фото ленти. В тази ситуация напълно възможно е да станем свидетели на сребърен дефицит, а тогава цената на сребърните монети ще бъде трудно предвидима, но във всички случаи би била във възходяща посока спрямо настоящите си нива.

Back to top