Историята ухае на парфюм

Историята ухае на парфюм

Оригиналните парфюми, които днес са част от “екипировката” на всеки уважаващ се човек, който отива на бар, вечеря, обяд или дори разходка в парка, са се появили на тази планета, почти в мига, в който се появяват и разумните хора. Най-старите парфюми са открити в древен Египет. Тогава древните алхимици са започнали да дестилират парфюми. Доказателства за това бяха открити наскоро от учените. Те намериха шишенца за парфюми, колби и други пособия за извличане на аромати от цветята, билките и ароматните масла в древността. Парфюмите били истински хит сред фараоните и заможните представители на обществото по онова време. Освен ваните с мляко, Клеопатра обичала и да придава прекрасно ухание на кожата и тялото си, като това я правело наистина неотразима и много желана жена.

Манията по парфюмите се пренесла от Египет в Персия и Рим. Там алхимиците продължили да обогатяват ароматите на парфюмите и да търсят все повече и повече нови цветя и билки, които да обработват.

С разпадането на Римската империя парфюмите отишли в забвение. Били необходими векове за да се върнат те отново в ръцете на хората и интересът към тях да се възроди.

Римски свещеници започнали отново да събират билки и цветя и да извличат прекрасните им аромати, точно, както са правили и древните. Техните парфюми бързо достигнали до аристократите в Европа, като по това време сред тях битувало мнението, че къпането може да причини смърт. Поради тази причина те бързо станали почитатели на ароматите и парфюмите и ги използвали наистина често. Държави, като Франция и Италия се превърнали в основни производители на парфюми, като това се е запазило и до днес.

Като споменахме Франция, може да кажем със сигурност, че тя е родината на тоалетната вода (EDT) и парфюмната вода – Eau De Parfum (EDP). Разликата между Eau De Parfum и оригиналния парфюм, е че в последния има много по-концентрирано количество аромат и есенция. Това прави парфюма много по-силен като аромат и са достатъчни едва 2 пръскания. Високата концентрацията на етерични масла в тях е 15-30%, което определя силата и дълготрайността на дамския или мъжкия аромат.

Маркови парфюми
Оригинални парфюми

Тази дълготрайност се измерва във времето, в което силата на есенцията би могла да се усети от разстояние около метър. Това е приетата дистанция за нормална комуникация с хората. Ако вашия парфюмен аромат все още се усеща след 6 часа, то вие сте направили добър избор на оригинален продукт. Ако пък 2 до 3 пръскания от шишенцето с парфюмната течност ви гарантират усещане на аромата след 8 часа, то вие сте избрали наистина качествен и марков парфюм.

В наши дни оригинални парфюми могат да се открият в много магазини, а те самите не са привилегия само за най-богатите. В днешни дни всеки желаещ да притежава марков аромат може да има такъв. Разнообразието е огромно, като без усилия всеки може да се сдобие с дамски или мъжки парфюм на съмнително ниски или достъпни цени.

Ако желаете обаче да не правите компромис със своя стил, самочувствие и усещане за свежест, то потърсете по-скъп оригинален парфюм.

Източник на информацията: https://dolce.bg/