scutece.info

Най-маниашките неща от нета

Най-сериозните вредители по растенията и как да се предпазим?

Най-сериозните вредители по растенията и как да се предпазим?

Кои са най-сериозните вредители по растенията и как да се предпазим от тях?

Всеки един градинар иска да има най-красивата и поддържана градина, с много цветя, плодове и зеленчуци. Точно затова грижата и превенцията от насекоми е сред най-важните задачи, които стоят пред него.

Наред с метеорологичните условия, десетките видове вредители и птици е задача, с която трябва да се справят ежедневно в активния сезон. Да, факт е, че някои пестициди могат да помогнат, но не трябва да се забравя, че има и полезни насекоми, които всъщност помагат на растенията.

Един от начините за справяне с тях е с мрежа против насекоми и птици, за която може да прочетете на https://skyprotect.bg/kak-se-postavq-mreja-protiv-ptici/. Тя е много ефективен и дълготраен метод, с който да защитите градината, поставянето й не изисква специфични умения, а най – хубавото е, че тук важи правилото – поръчай онлайн и се защити.

Но наред с това ето и няколко други лесно метода за контрол, които може да опитате.

Вижте кои са най – сериозните вредители и как да се предпазите от тях.

1. Листни въшки

Тези малки, крушовидни същества се хранят с растителни сокове. Листните въшки са сред най-разрушителните вредители по културните растения, причинявайки деформация и падане на листата. За да се справите с тях, измийте растенията със силна струя вода.

Опитайте да привлечете естествените им врагове – хищни калинки, ларви на сирфидни мухи, паразитни оси, ларвите на хищната галица, крабови паяци, мрежокрили, както и ентомопатогенни гъбички като Lecanicillium lecanii и Entomophthorales.

При сериозни проблеми нанесете градинско масло, инсектициден сапун или масло от нийм

2. Зелева дървеница

Тя се активизира в ранна пролет и напада кръстоцветните плевелни растения, предзимното и раннопролетното зеле. Вредите се изразяват под формата на жълто-бели петна, които по-късно пожълтяват и водят до изсъхването му. Борбата със зелевите дървеници включва различни методи –  унищожаване на растителните остатъци през есента; обръщане на почвата, торене, трупане на дървесна пепел или прах от червен пипер около стъблата

3. Гъсеници

Гъсениците са напаст за много плодове и зеленчуци, декоративни растения и сенчести дървета. Гъсениците нападат листа или плодове. Те са доста трудни за премахване, защото много животни се хранят с гъсеници, тъй като са богати на протеини. Поради тази причина, гъсениците са еволюирали и са развили различни защитни механизми, включително и климатични условия  като студено, горещо или сухо време.

4. Колорадски бръмбар

Колорадският бръмбар е известен, че напада листата на няколко култури от семейство Картофови (Solanaceae) – най-вече картофи, но освен това се среща чести и при патладжани и  домати.

Естественият начин за справяне с него е да привлечете естествените му вредители или да направите спрей с масло от нийм

5. Японски бръмбар

Японският бръмбар е способен да унищожава не само листата и цветовете на растенията, но и цели морави. Възрастните могат напълно да обезлистят растенията, докато ларвите се хранят с корени на тревни площи и градински растения. За да се отървете от него, може да опитате да го премахвате на ръка, да сложите капани със захранки или да пръскате с инсектициден сапун.

6. Охлюви

Най – лесният начин да се справите с тях е да посадите в градината растения, които те не понасят. Такива са лавандула, кресон, божур. Добре е мястото, което са нападнали да се напоява сутрин, така охлювите няма да могат да идват вечер, когато са най – активни, защото ще им е трудно да се движат по суха почва.

Back to top