scutece.info

Най-маниашките неща от нета

Велико Търново – културният и туристически „оазис” на Балканите

Велико Търново – културният и туристически „оазис” на Балканите

Великото историческо и културно наследство трябва да бъде видяно от всеки българин!

Разположен в подножието на Стара планина, град Велико Търново представлява една богата палитра от културно-исторически, природни и модерни туристически забележителности. Най-големият и областен град на Великотърновска област е извървял пътя от средновековна столица (на Второто Българско Царство 1185-1393) до модерна туристическа дестинация от 21-ви век. Градът, с население от 72 111 жители, е един от малкото не само в България, но и на целия Балкански полуостров, който може да предложи на своите гости привилегията да се докоснат както до последните иновации в света на туристическите развлечения, така и до една не малка част от величествената Българска история.

Културното богатство на Велико Търново:

В културен аспект Велико Търново може да се похвали с изключителна многообразност. През богатата си история градът е бил център на българската наука, образование, изкуство и църковна дейност. Един от най-известните паметници, свидетелстващи за тази богата културна многообразност е „Регионалният исторически музей” – най-старият и най-голям извънстоличен общоисторически музей. В него са събрани предмети и експонати, съдържащи в себе си историята на близкото и далечно минало. Първата музейна сбирка датира от края на 1914 година, а в момента музеят предлага 22 експозиции, разположени във Велико Търново и региона.

Друга важна сграда, съхраняваща в себе си богатствата на българската култура, е „Държавната художествена галерия”. В нея се съхраняват творби на български художници от различните поколения и периоди на българското изобразително изкуство. Любопитен е фактът, че художествената галерия във Велико Търново е една от най-старите в страната. Тя функционира от 1934 година, а в момента в нея се съхраняват приблизително 5000 творби.

В град Велико Търново се намира и вторият по големина университет в България – Великотърновският университет „Св. Св Кирил и Методий”. Интересен факт е, че това висше учебно заведение е първото, което отваря врати извън София. Това се случва през 1963г., като и до ден днешен Великотърновският университет поддържа реномето си на учебно заведение, което предлага на своите студенти качествено образование, на европейско ниво. Наличието на подобно културно и образователно средище подпомага за привличането на много млади хора, които допринасят за това градът да се движи и развива с темповете на бързо променящия се свят, в който живеем.

Велико Търново като модерна туристическа дестинация:

Град Велико Търново и хотелите в центъра и околностите на градът предлага на всички свои посетители няколко уникални по рода си туристически атракции. Може би най-известната е аудио–визуалният спектакъл „Звук и светлина”. Сам по себе си този спектакъл е впечатляващ не само за България, но и за цяла Европа. Интересен е фактът, че Велико Търново е едно от трите места в света, където бихте могли да се докоснете до подобен тип шоу. Невероятният синтез между драматична музика, разноцветни светлини, лазери и църковни камбани успява да предостави по един изключително интересен начин славната и за съжаление трагична история на Второто Българско Царство.

Друга, уникална за България и Балканския полуостров атракция, която се намира на територията на град Велико Търново, е мултимедийният посетителски център „Царевград Търново”. Отворилият врати на 16 февруари 2013 година, туристическият център представлява двуетажна сграда, в която, чрез помощта на технически устройства, са направени възстановки на важни събития от бита и културата на Царевец, от времето на Българските царе.

Град Велико Търново, събиращ в себе си толкова много и различни лица, спокойно би могъл да задоволи дори и най-претенциозните и взискателни туристи. Всеки, посетил на този град поне веднъж в живота си, би споделил мнението, че там, около поречието на река Янтра и сгушено в подножието на Стара планина, се крие „Скритото съкровище на Европа”. Възползвайте се от близостта със Стара Планина, за да се настаните в някой малък семеен хотел или къща за гости и ще останете очаровани от прелестите на този регион

Leave a Reply

Back to top