scutece.info

Най-маниашките неща от нета

Избор на пералня – съвети от специалистите

Избор на пералня – съвети от специалистите

Ще ви запознаем с няколко прости правила, които да следвате, ако се колебаете в избора на пералня. Следвайте ги и със сигурност ще се радвате на сполучлива покупка, която да използвате дълго време.

Ето ги и самите съвети:

Обърнете внимание на мястото, където ще позиционирате пералнята

Местоположението, определено за поставяне на пералнята, може да ви бъде от голяма помощ, защото ще ви ориентира за подходящите размери. Ако в банята няма достатъчно място, можете да помислите за поставяне на по-компактна пералня – например да обърнете внимание на марките Indesit, Samsung и LG, които предлагат подобни продукти.

Също така, помпата за подаване на вода и източването ѝ следва да е разположена от задната страна. Някои производители са инсталирали маркучите отстрани на уреда (например Zerowatt), като това ви позволява да прилепите пералнята плътно до стената и да спестите място.

Хоризонтално или вертикално зареждане

Пералните с вертикално зареждане са много по-компактни, тъй като люкът се отваря нагоре, без да заема половината стая, както е например в стандартната версия. Люкът и барабанът на такава пералня могат да бъдат отворени по всяко време, включително и по време на прането. Също така, пералните машини с вертикален отвор са по-безопасни. Таблото за инструменти е разположено в горната част, което изключва възможността някое малко дете да реши да си поиграе с него.

От друга страна, стандартните модели перални с хоризонтално зареждане са по-устойчиви на вибрации, а и са по-евтини от „вертикалните“ си родственици от същия тип. Предимството на устройствата с предно зареждане е невъзможността за счупване на барабана, докато слабо затворената врата на барабана с вертикално натоварване може да доведе до една такава повреда.

Броят на оборотите

Високоскоростното въртене на барабана и изпомпването на вода със специални помпи могат да намалят количеството влага, останало в прането. Колкото по-голям е броят на оборотите, толкова по-качествено центробежна сила изцежда тъканните влакна. Разбира се, дори и след това дрехите все пак трябва да бъдат напълно доизсушен. За повечето материи 800-1000 об /мин. са оптимални. По-деликатните тъкани обаче се нуждаят от по-меко въртене – 400-600 об /мин. Плътните хавлиени кърпи пък могат да понесат и 1200-1400 оборота.

Наличието на функция сушене

Изваждането на чисто, почти сухо пране от барабана е много по-удобно, но трябва да заложите на модел, който не шуми прекалено много. Такива са например някои модерни перални на производители като LG, Siemens и Bosch.

Back to top