scutece.info

Най-маниашките неща от нета

Какво не знаете за курорта Пампорово

Какво не знаете за курорта Пампорово

Пампорово е сред най-известните планински курорти в страната. Години наред той е предпочитано място за много чуждестранни туристи и е смятан за слънчев курорт на Балканите. В него има 100 слънчеви дни в целия зимния сезон. Намира се в сърцето на Родопите и до връх Снежанка. Разположен на 1650 м надморското равнище, курорта Пампорово обещава приятни почивни дни от месец декември, до края на месец април.

За всеки почитател на зимни ски спортове в Пампорово, курорта обещава вълнуващи забавления, а в околността му могат да бъдат разгледани и обходени не една забележителности.

Една такава е връх Снежанка. Представлява достолепен и величествен връх в подножието на Родопите, впечатляващ с височината си от 1926 метра, той е и най-високата точка за Пампорово.

На връх Снежанка преобладава главно мек климат пълен с много слънчеви дни. Обгърнат е от красиви иглолистни дървета, свежест, здравословен въздух и много красота.

На самият връх Снежанка има голям брой писти, лифтове и ски-влекове, придаващи на ски забавленията за посетители още по-съвременен и модернистичен акцент. Градусите на въздуха на самия връх варират към 8-9 градуси целзий, а дебелината на снежната покривка достига 150 метра. Това прави местността идеална за организиране на туристически екскурзии.

За да бъде подправена почивката в Пампорово на туристите с истински чар, удобства и великолепие, десетки места за настаняване работят през целия сезон.

Интерес буди и най-високата точка на върха, на която е разположена телевизионна кула, достигаща височина 156 метра. Сама по себе си тя е оборудвана с асансьор, който отвежда до кафе сладкарница, а от кулата се открива прелестна панорама към Пирин планина и Рила планина. Целият обзор позволява погледа до достигне до Стара планина, а при добри условия на видимост на юг гледка разкрива Бяло море.

В летните дни върха удивява с прелестта на склонове покрити с билки и дива растителност, чист планински въздух и бистри студени ручей, езера и реки.

Всеки гост на тази част от планината и Пампорово може да вземе своя печат за връх Снежанка от хижа Студенец, до която се стига с четиридесет минутна разходка пеш или с лифта. От там започват пътя си и много туристически маршрути, някои от които отвеждат до Смолянските езера. Там са и Орфеевите скали още едно уникално творение на природата.

Leave a Reply

Back to top