scutece.info

Най-маниашките неща от нета

Накратко за Гражданската отговорност

Накратко за Гражданската отговорност

Всеки шофьор и притежател на автомобил знае, че е задължен да сключи застраховка Гражданска отговорност. Но знаете ли какво точно представлява тя и защо е нужна?
Ето малко повече по темата.

Притежанието и управлението на моторно превозно средство често е свързано с инциденти, нанасящи определени щети както на собственика на автомобила, така и на трети лица. Възстановяването на тези щети е трудно за обикновения човек, затова той има нужда от помощ. Тази помощ идва в лицето на Застраховката Гражданска отговорност.

Родена през 1930 година във Великобритания, нейната основна цел е да бъде използвана за покриване на вредите, нанесени върху трети лица, в случай на инцидент. Скоро след създаването си, този тип застраховка започва да се прилага и в много други страни, като днес тя присъства в законодателството на всяка развиваща се държава.
Така, когато едно лице сключи застраховка гражданска отговорност, тя е валидна на територията на всички страни, участващи в споразумение между националните бюра на застрахователите.

И така, след като вече знаем какво представлява застраховката гражданска отговорност, автоматично стигаме до въпроса: В кой случаи тя покрива щетите?

Оказва се, че при сключването на застраховката, изрично се описват случаите, в които тя НЕ е валидна. Когато те се изключат, всеки инцидент, който води до:
имуществени или неимуществени вреди на трети лица;
вреди на чуждо имущество;
разходите направени във връзка с тези щети.

Има и случаи, в които застрахователите може да поискат допълнителна сума от собственика на превозното средство. При тях, на потърпевшите лица се изплаща определената сума, но след това собственика на застраховката става длъжник на застрахователите. Това са случаите, в които:
вредата е умишлено причинена;
инцидента е станал след шофиране в нетрезво състояние;
липсват документи като свидетелство за управление на МПС;
ако автомобила е шофиран въпреки повреда, която не е отстранена навреме.

И така, това са накратко основните неща, които трябва да знаете за Застраховката Гражданска Отговорност. Повече информация можете да откриете във всяка полица, която получавате при сключване на застраховката.

Ние от Izbiram.bg съветваме да избирате застраховка от компания, която е стабилна и няма практика да бави и отказва неоснователно плащанията.

Leave a Reply

Back to top