scutece.info

Най-маниашките неща от нета

Здравословни начини да се насладите на десерти

Здравословни начини да се насладите на десерти

Десертите са обичано лакомство за много хора, но често идват с високо съдържание на калории и добавена захар. Но не е необходимо да избягвате изцяло сладкишите, за да поддържате здравословна диета. Ето няколко съвета за включване на сладкиши в една балансирана и здравословна диета.

Изберете естествени подсладители. Вместо преработена захар, изберете естествени подсладители като мед, кленов сироп или фурми. Тези подсладители все още са с високо съдържание на захар, но също така съдържат витамини, минерали и антиоксиданти.

Използвайте плодове за подслаждане. Пресни или сушени плодове като фурми, стафиди или горски плодове, могат да добавят естествена сладост към печива и други десерти. Това е чудесен начин да намалите добавената захар и да увеличите фибрите, витамините и минералите в диетата си.

Заложете на черен шоколад. Тъмният шоколад е по-здравословен вариант от млечния шоколад, тъй като съдържа по-малко добавена захар и повече антиоксиданти. Изберете черен шоколад с високо съдържание на какао (70% или повече) за най-добри ползи за здравето.

Направете си сладки. Когато правите свои собствени лакомства, вие имате контрол върху съставките и можете да изберете по-здравословни варианти. Например, можете да направите свои собствени гранола с овесени ядки и сушени плодове или изпечете бисквитки с бадемово брашно и кокосова захар.

Наслаждавайте се на сладкиши в умерени количества. Без значение колко здравословен е подсладителят или съставките, все пак е важно да ограничите общия си прием на сладко.

Разбира се, ето още няколко съвета, които да ви помогнат да се възползвате максимално от вашите сладки изкушения:

Следете размера на порциите. Дори здравословните десерти могат да бъдат с високо съдържание на калории, така че внимавайте с размера на порциите. Добро практическо правило е да се стремите към размер на порцията от около 200 калории или по-малко.

Отдайте се на качеството, а не на количеството. Вместо да ядете много нискокачествени десерти, изберете по-малка порция висококачествено, вкусно лакомство. По този начин можете да се насладите на вкуса и да се насладите на изживяването, без да прекалявате.

Съчетайте сладкиши с протеини и фибри. Яденето на сладкиши заедно с протеини и фибри може да помогне за забавяне на храносмилането и предотвратяване на скокове в нивата на кръвната захар. Опитайте да вземете парче плод с шепа ядки или порция кисело мляко с мюсли.

Бъдете креативни с вкусовете. Опитайте да включите нови вкусове и съставки, като подправки, цитрусови кори или пресни билки. Това може да ви помогне да се насладите на различни лакомства, без да разчитате на добавена захар за вкус.

Като правите малки промени и избирате по-здравословни опции, можете да се насладите на сладкиши като част от балансирана и питателна диета. Не забравяйте, че умереността е ключова, така че вкусвайте всяка хапка и се наслаждавайте умерено!

Източник: https://rawcakes.bg/

Back to top